Tarihçemiz 27 Haziran 2024, 11:29
Kaytazdere Kocaeli İli Karamürsel İlçesine bağlı iken 1995 yılında Yalova’nın İl, Altınova Beldesinin İlçe yapılmasıyla birlikte Altınova İlçesine bağlı Yalova ilinin bir beldesi olmuştur. Belediye Kuruluş tarihi 1987 olmakla birlikte fiili Belediye teşkilatı 1989 yılında kurulmuştur. Beldemizin halk arasında diğer bir ismide Saraycık’tır.
Kaytazdere İzmit körfezi kıyısından başlayarak Samanlı dağlarına doğru içeriye uzanan geniş bir alanda kurulmuş, ilçe merkezine 3 km, il merkezine 24 km uzaklıkta, doğusu ve güneyinde Tokmak ve Dereköy’le, batısında Ayazma,Kuzeyinde Altınova ,Hersek Köyü ile komşu sınırı bulunmaktadır.
İlk muhtarı Rıfat Efendi,İlk Belediye Başkanı Haşim TAN’dır. Yüzölçümü 16.000.000 m2, nüfusu 2023 nüfus sayımına göre 7123 ‘tür.
Sınırları içerisinde Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı, Merko Gıda Sanyi, Akçansa Çimento Dolum Tesisi, Yalova Ambalaj Sanayi, Küçük Sanayi Sitesi gibi önemli kuruluşların bulunması beldenin önemini daha da artırmaktadır.
Saralkent kesimi güzel ve doğal plajıyla bölgemizin denize girilebilecek tek yeri konumundadır.
İkincil konutlar çoğunluktadır. Bu tip konutlar hızla yapılaşmaktadır. 17 Ağustos 1999 depreminde can kaybı olmayışı, imar planlarının katlı yapılaşmaya izin vermemesi, sessizliği, doğal güzellikleri, ulaşım kolaylığı gibi nedenlerle Kaytazdere öncelikli tercih edilen yerleşim yeri olmakta ve hızla gelişmektedir.
Kaytazdere’nin gelişimini incelersek;
Kuruluş tarihi kayıt olarak kesin olarak bilinmemekle birlikte Balkan Savaşı sırasında Bulgarasistan’dan göç eden Türklerden 40 ailenin buraya yerleşmesiyle birlikte kurulduğu , tarih olarak 1879-1890 yılları arasındaki yıllarda kurulmuş olduğu biliniyor.
Kuruluş yıllarında Kaytazdere Hayri Bey, Ömer Bey, Balcı, Mahir Bey,Saraycık Çiftliklerine aitti. Cumhuriyetin ilk yılarında toprak reformu beklentisiyle çiftliklerini taksitlerle köylülere satmışlardır. Kaytazdere’ye ikinci göç grubunu 1930 yıllarında Karadeniz Rize’den göç edenler oluşturmaktadır. Nüfus yapısı olarak bugün Türkiye’nin her bölgesinden insanların yaşamakta olduğu görülmektedir.
Kaytazdere çevre ilçe ve köylerin gelişmesinde büyük rol oynayan bir belde olmuştur. Karamürsel Bey Eğitim Merkezi Komutanlığının bulunduğu araziler II dünya savaşı yıılarında köylülerden kamulaştırılarak alınmış, Hava Kuvvetlerine verilmiş ve o yıllardan sonra Amerikan Üssü olarak 1970’li yılların ortasına kadar kullanılmıştır. Amerikan üssü o yıllarda bölgeye büyük bir ekonomik girdi sağlamıştır. Kaytazdere o yıllarda bundan yeterince faydalanamamıştır. Hatta Köylülerin verimli topraklarının kamulaştırmayla elinden alınması onları kıraç arazide tarım yapmak zorunda bırakmış ve gelir kaybına neden olmuştur. Karamürsel Bey Eğitim Merkezi Kaytazdere’nin Belediye olmasında büyük pay sahibi olmuş ve beldenin gelişmesinde en büyük etkenlerden biri olmuştur.
Kaytazdere de halkın geçim kaynağı daha önceleri tarım iken arazilerin bölünmesiyle yeterince kazanç sağlanamadığından fabrika ve diğer sektörde işçi olarak çalışmaya başladı. Meyvecilik ve seracılık önemli bir kazanç kaynağı olmakla birlikte maliyet girdilerinin artmasıyla ve arazilerin imara açılmasıyla gerilemeye başlamıştır.