Kaytazdere’de Zeytin Hasadı Törenle Start Aldı

Ekinliğe; Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal ile Belediye Meclis Üyeleri, Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Selim Karahan, Yalova Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hacı Ali Dinçer, Yalova ilçeleri tarım müdürleri, Yalova Ziraat Mühendisler Odası, teknik elemanlar, ziraat odaları, çiftçiler ile Kaytazdere Belde halkı katıldı.

Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal “ ilkini düzenlediğimiz bu etkinliği festivale dönüştürmek istiyoruz. Kaytazdere’de yetişen zeytin kaliteli olup 1.sınıf sofra zeytinidir. Kaytazdere’de Zeytinciliği daha da geliştireceğiz. İleri ki yıllarda Kaytazdere’de Zeytin Festivali düzenleyerek geleneksel hale getireceğiz” dedi.

Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, “İlimizde zeytin  ağaçlarında çiftçiler arasında var yılı yok yılı diye adlandırılan periyodizite çok yoğun olarak görülmektedir. Var yılı ile yok yılı arasında en az % 50 oranında ürün kaybı oluşmaktadır. Bu verim düşüklüğünün başlıca sebepleri ise; 1-Periyodizite 2-Sulama 3-Yanlış gübreleme 4-Yanlış hasat 5-Yanlış budama 6-Hastalık ve zararlı mücadelenin doğru ve zamanında yapılmamasıdır. Bu durumu ortadan kaldırmak için 2012 yılında İl Müdürlüğümüz tarafından bir proje başlatılmıştır. Bu projede zeytinde Periyodizite olayında daha önce Türkiye’nin başka bölgelerinde denemeler yapmış ve başarılı olmuş Anadolu Tohumculuk Firması ile işbirliği yapılmıştır. Bu kapsamda ilimizde Merkez-Sugören Köyü, Armutlu-Merkez Altınova-Kaytazdere Beldesi ve Çınarcık-Şenköy ‘de  ilgili firma ile birlikte eğitim çalışmaları yapılmıştır. Bu eğitim çalışmalarıyla çiftçiler arasında var yılı yok yılı diye adlandırılan periyodizitenin ortadan nasıl kaldırılacağı konusunda net veriler verilmiş ve eğitimin yapıldığı yerlerde deneme bahçeleri tespit edilerek ilk uygulamalar yapılmış ve yapılmaya devam edilmiştir. Zeytin peryodizite projesi kapsamında Yalova ili merkez ve ilçelerinde toplam 6 deneme bahçesinde uygulama yapılmıştır. Tüm bu uygulamalar iki üretim sezonunda yapılmış ve uygulamadaki başarı tüm il ve ilçelerdeki üreticilerle paylaşılmıştır. İlimizde toplam 960.000 adet zeytin ağacı mevcuttur. Ağaç başına 5 tl’lik ekstra masrafla en az ortalama 5 kg lık artış hedeflemiş iken 2012 yılsonunda hasadı yapılan bahçelerde 5 kg’lık ürün beklentimizin çok üzerinde yaklaşık 10-15 kg’lık ağaç başına artış ve meyve kalitesi tespit edilmiştir. Aynı artış 2013 yılında da devam etmiştir. Zeytinde verim kadar ürün kalitesi de çok önemlidir. Yaptığımız bu çalışma ile kaliteli ürün artışı sağlanmıştır” dedi.

Kaytazdere’de önder çiftçi olarak seçilen ve aynı zamanda belediye meclis üyesi olan Ruhi Çınar,

Bahçesinde yetiştirdiği zeytinler hakkında bilgi verdi. Verimlilik nasıl artar? Hakkındaki önemli açıklamaları büyük ilgiyle takip edildi.

Etkinlik, Ruhi Çınar’a ait zeytin bahçesi gezilerek devam etti. Sembolik olarak hasat, Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal ile Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan’ın Karamürsel Sepetinde zeytin toplaması ile başladı.